Cookie Consent by Free Privacy Policy website Vintervandra i Mälardalen | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Vintervandra i Mälardalen

Visst kan du vandra även på vintern! Beroende på vädret är det bara du och dina kläder som sätter gränserna för hur långt du vill gå. För när mycket annat stänger håller naturen fortfarande öppet.

Gammal ek utan löv på vintern

Stockholm

Huvudstadens tystaste skog

Det behöver inte vara svårt att ta sig ut på vandring i naturen, även när du befinner dig i Sveriges största stad. Och det fiffiga är att kollektivtrafiken kan ta dig till startpunkten, och från slutpunkten.  Signaturled Stockholm, ett stadsnära promenadstråk i fyra etapper, skapades av Svenska Turistföreningen med tillgängligheten i fokus. Etapp 1 startar i Kallhäll och slutar i Barkarby och går till stor del på Upplandsleden genom Görvälns naturreservat. Någonstans inne i den täta grönskan har Stockholms tystaste plats uppnått. Testa om du kan hitta den!

Förutom vacker skog kommer du att passera genom hagar med Highland Cattle och förbi Görvälns slott, för att så småningom komma till de häftiga klipporna i Gåseborg, med smäktande utsikt över Mälaren.

Distans: 17 kilometer. Går att korta ner.

Resa hit: Mälartåg till Stockholm C. SL Pendeltåg till Kallhäll. Avslutningsvis tar du pendeln tillbaka från Barkarby. Vill du avsluta efter Gåseborg finns SL-bussar i Viksjö som tar dig till pendeltågsstationen i Jakobsberg.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/signaturledstockholm, sl.se

Solnedgång på vintern vid snötäckt kanal

Linköping

Vilsamt längs Göta kanal

Tvärs igenom Sverige löper den 200 år gamla kanalen – ett tekniskt underverk som fortfarande drar storpublik. Speciellt då båtarna trafikerar kanalen.

På senare år har landturismen kring Göta kanal ökat stort – inte minst vandringen längs de trafikfria dragvägarna som kantar kanalen. Från Bergs slussar vandrar du längs trädalléer, förbi hagar och gårdar, gamla slussvaktarbostäder och kaféer. Du kan förstås ta en liten omväg in till Cloettas chokladfabrik i Ljungsbro, eller göra ett besök vid Brunneby Musteri, innan du når gulliga Borensberg. Här kan du ta in på anrika Göta Hotell – känt inte minst från den första Göta kanal-filmen. Vintern är en vilsam tid för kanalen, men det är också renoveringstid. Har du tur får du se hur 200-årig ingenjörskonst upprepas, när slussportar renoveras och byts ut.

Distans: 20 kilometer.

Resa hit: Mälartåg, SJ och Östgötapendeln till Linköping. Buss med Östgötatrafiken till Berg. Från Borensberg går bussar tillbaka till Berg, men också till Linköping och Motala.

Mer info: gotakanal.se, ostgotatrafiken.se, gotahotell.se

slott i snötäckt landskap

Eskilstuna

Från skog till slott

Strax norr om Eskilstuna ligger Årby naturreservat och Naturstugan. Här börjar vandringen längs Gyllenhielmska leden som tar dig in i skogen, förbi hagar och åkermark, bostadsområden och badplatser. Men också förbi en hel del fornlämningar från järnåldern. Efter dryga två mil (starta tidigt för att hinna med en heldag) kommer du fram till Sundbyholms slott där det finns både boende, restaurang och spa-avdelning. I närheten finns också hällristningar att utforska.

Distans: 22 kilometer (plus en dryg kilometer till om du tar dig till startpunkten med buss).

Resa hit: Mälartåg till Eskilstuna. För att åka till Årby naturreservat tar du busslinje 2 med Sörmlandstrafiken till Skiftinge köpcentrum och går sista biten. Det finns också parkering vid Årbystugan. Från Sundbyholm går buss till Eskilstuna.

Mer info: eskilstuna.se, sormlandstrafiken.se, sundbyholms-slott.se 

Bildinfo: Angående Eskilstuna-bilderna (Sundbyholm slott):

Sune Carlsson har tagit bilderna med snö.

Åsa Rönnholm har tagit dem med barmark (även den med fasad och islagd sjö)

Rödmålad cafébyggnad i trä

Gävle

Kustnära vandring

Norrlandet Kustled. Så heter den kustnära leden, som bjuder på både grus- och asfaltsvägar – samt skogsstigar i stundtals kuperad terräng. Här och där finns avstickare ut till stränder och uddar som är tillgängliga för allmänheten, så håll koll på skyltarna som visar dig till utsiktsplatser vid Östersjön.

Längs vandringen passerar du bland annat Bönans fiskeläge, känt för sin Bönaböckling som kan köpas direkt från lokala fiskare. Ute på en udde står Bönans nästan 20 meter höga fyr från 1840, sammanbyggd med fyrmästarhuset, som numera är fyrmuseum. Här ligger också Bönans lotsstation med ett antal lotsbåtar. Vintertid håller kaféet i Bönan stängt, så ta med matsäck för en mysig picknick i viken. Vill du grilla vid någon av de grillplatser som finns längs leden behöver du även ta med dig egen ved.

Distans: 16 kilometer. Men går att göra i kortare etapper.

Resa hit: Mälartåg och SJ till Gävle. Till Gävle Engeltofta (7 kilometer från centrum) går buss 95 med X-trafik. Vill du börja från Marskärsudden är närmaste hållplats Utvalnäs Rännavägen. Mellan dessa hållplatser finns även flera andra hållplatser som det går att påbörja vandringen från.

Mer info: gavle.se, xtrafik.se

Vindskydd med utsikt över Östersjöns vatten

Kolmården

Marmor och storslagen utsikt

I Kolmården väntar en vandring som har något för de flesta. Kort eller lång, lätt eller utmanande – en av fördelarna med Marmorbruksleden är att den går att anpassa efter önskemål. Som längst är leden ungefär en mil, men eftersom den består av flera olika slingor så det är enkelt att korta ner sträckan om du vill. Det går att utgå från flera ställen: Kolmårdens Vildmarkshotell, Marmorbruket eller badorten Sandviken i Krokek.

Vandringen går sedan genom ett kulturhistoriskt intressant område, med gamla byggnader och djupa gamla marmorbrott. Marmorn härifrån har använts till att pryda bland annat Drottningholms slott, Stockholms slott, Rockefeller Center i New York och operahusen i både Stockholm och Paris. Men Marmorbrukets naturreservat är förstås mycket mer än marmor. Här finns fin och omväxlande natur, och framför allt en utsikt över Bråviken som inte går av för hackor. Högt uppe på klipporna ovanför det glittrande vattnet finns också en av Sveriges kanske häftigast belägna vindskydd, inklusive eldstad. Som gjort för en fikapaus med extra allt.

Distans: 9,7 kilometer.

Resa hit: Mälartåg, SJ och Östgötapendeln till Norrköping eller Mälartåg till Kolmården/Krokek. Buss med Östgötatrafiken till Kolmårdens Vildmarkshotell eller Marmorbruksvägen.

Mer info: visit.norrkoping.se, ostgotatrafiken.se

Arboga

I Lasse-Majas fotspår

Ibland går det att ta tåget i princip direkt till vandringen, och det gäller verkligen i Arboga. Bara tio minuters gångväg från centrum börjar det 23 kilometer långa Lasse-Maja-spåret, som lockar både vandrare och löpare. Leden går genom varierad natur i skogarna söder om Arboga, och vill man korta ner sträckan kan man hoppa på angränsande leder och stigar och ta sig tillbaka via dem. Namnet har leden förstås fått från den kända 1800-tals-tjuven i klänning som tillbringade sina sista år i Arboga. Här går du mestadels på naturliga skogsstigar i ganska kuperad terräng, men i vissa delar förekommer grus- och asfaltsväg. Eftersom det är en rundslinga kan du börja och avsluta på flera ställen – exempelvis Ekbackens IP, precis söder om centrum.

Distans: 23 kilometer. Går att korta ner.

Resa hit: Mälartåg och SJ till Arboga.

Mer info: Naturkartan:Lasse-Maja spåret, Visit Arboga

 

Text: Karin Wallén

Foto: Carl Schnell ( Göta kanal), Olof Sandqvist, Wikimedia Commons ( Bönan), Sune Carlsson ( Sundbyholms slott), Josefine Schön, Visit Östergötland ( Kolmården). 


Relaterade Artiklar

person som åker långfärdsskridskor

Vinterpepp!

Med varma kläder och termos i ryggsäcken kan du uppleva allt från ljusfestivaler i städer, till vandringar med brasmys i närmaste friluftsområde.

Ta mig till tipsen för aktiviteter under vintern.