Cookie Consent by Free Privacy Policy website Nu blir Mälardalslivet ännu lite bättre | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Nu blir Mälardalslivet ännu lite bättre! Fler avgångar och fler nya tåg.

Storsatsningen på regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen fortsätter i vinter. I den nya tidtabellen för 2022 utökar Mälartåg antalet avgångar kraftigt på flera av sina linjer.

I den nya tidtabellen för 2022 utökar Mälartåg antalet avgångar kraftigt på flera av sina linjer. Några av nyheterna är avgångar en gång i timmen på sträckan Uppsala – Stockholm med moderna dubbeldäckare, smidiga och snabba förbindelser varje timme Örebro*/Arboga/Eskilstuna – Stockholm - Arlanda Uppsala utan byten samt införande av halvtimmestrafik på Sala - Västerås - Eskilstuna.

Den stora ökningen av avgångar är möjlig genom att Mälartåg sätter in tolv nya dubbeldäckare, förutom de 33 som redan rullar på spåren. Bakom satsningen på Mälartåg står Mälardalstrafik, som ägs gemensamt av regionerna i Stockholm-Mälardalen.

– Med ännu fler nya tåg och många nya avgångar i december innebär det att trafiken på Mälartågslinjerna har fördubblats på fem år. Det är en historisk satsning som vi fortfarande är mitt inne i, där vi gör det ännu mer attraktivt och enkelt att leva och arbeta i hela Stockholm-Mälarregionen, säger Kristoffer Tamsons (M), styrelseordförande Mälardalstrafik och trafikregionråd Region Stockholm.

Den nya tidtabellen träder i kraft den 12 december 2021. Den största enskilda satsningen är fler avgångar med Mälartåg på linjen Örebro/Arboga – Eskilstuna – Stockholm – Arlanda – Uppsala en gång i timmen i vardera riktningen på vardagar. Detta sker genom att Mälartåg etablerar egen omfattande trafik på delsträckan Stockholm – Arlanda – Uppsala, som länkas ihop med den befintliga trafiken på Svealandsbanan.

– Nu knyter vi ihop den växande Stockholm-Mälardalen ännu mer på ett hållbart sätt. Ett bra exempel är de nya och täta avgångarna hela vägen från Örebro och Arboga via flera orter i Sörmland till Arlanda/Uppsala. Inte minst för dem som reser till och från Arlanda flygplats blir det snabbare och smidigare resa utan byten, säger Monica Johansson S), vice ordförande Mälardalstrafik och regionstyrelsens ordförande Region Sörmland.

Nya avgångar från den 12 december 2021

Raka spåret Västra Mälardalen – Arlanda/Uppsala

Fler avgångar med Mälartåg som går hela vägen Arboga – Eskilstuna – Stockholm – Arlanda – Uppsala en gång i timmen i vardera riktningen på vardagar. Från Örebro hela vägen till Arlanda/Uppsala blir det fler avgångar, från 8 till 13, men inte timmestrafik. Det blir enklare och smidigare för resenärer – inte minst de som reser till och från Arlanda flygplats - som inte behöva byta tåg i Stockholm. Många nya avgångar kvällstid skapar möjlighet att ta tåget från Arlandas ankommande flyg utan byten i Stockholm.

Uppsala – Stockholm: Många avgångar med moderna Mälartåg

Antalet avgångar med Mälartåg ökar kraftigt från 2 avgångar till 23 i vardera riktningen på vardagar. Det betyder avgångar varje timme via Arlanda, där resenärer reser med nya, moderna dubbeldäckare med wifi och goda möjligheter att arbeta ombord – med möjlighet att ta med cykel. I rusningstid på morgon och eftermiddag kör Mälartåg även sju avgångar som går via Knivsta och Märsta. Eftersom även andra tågbolag trafikerar sträckan blir det totalt sett fler avgångar att välja mellan.

Eskilstuna: Nya Region Expressavgångar till och från Stockholm

Förutom förbättrade förbindelser hela vägen till Arlanda och Uppsala (se ovan) för Eskilstuna två nya Region Expressavgångar till Stockholm på morgonen (som börjar i Örebro) och två nya från Stockholm på eftermiddagen på vardagar. Totalt blir det tre avgångar i vardera riktningen, som sparar 10 – 15 minuter i restid, eftersom expressavgångarna inte gör några uppehåll mellan Eskilstuna och Stockholm. Det blir även fler avgångar Eskilstuna – Stockholm i rusningstid, samt en efterlängtad kvällsavgång kl. 21.55 – från Stockholm via Eskilstuna och hela vägen till Örebro. Det blir även fler avgångar på helgen, från 9 till 12 avgångar i vardera riktningen.

Sala – Västerås – Eskilstuna: Avgångar varje halvtimme

Det blir avgångar varje halvtimme Sala – Västerås – Eskilstuna på vardagar och avgångar varje timme under stora delar av dagen på helgerna. Det ska underlätta för arbets- och studiependlare och även fritidsresenärer att ta tåget och lämna bilen hemma. På sträckan Sala – Västerås finns några undantag. Det blir avgång varje timme på sen förmiddag och tidig eftermiddag, eftersom det är trångt på spåret. I Ransta stannar tågen varje timme hela dagen, eftersom det bara finns en plattform där tågen kan stanna.

Södertälje, Flemingsberg: Smidiga resor till Arlanda och Uppsala

Avgångar varje timme på linjen Örebro – Eskilstuna – Stockholm – Arlanda och Uppsala gör att resenärer från Södertälje och Flemingsberg kan ta Mälartåg till och från Arlanda utan byte i Stockholm. Det blir ett komplement till pendeltåget.

Nyköping – Stockholm: Fler vardags- och helgavgångar

Det blir fyra nya avgångar Nyköping – Stockholm på vardagar i vardera riktningen, vilket ger avgångar varje halvtimme i rusningstid på morgnar och eftermiddag. Det blir även smidigare för Nyköpingsborna att ta tåget på helgerna in till Stockholm och Södertälje, då helgavgångarna ökar från 7 till 12. Det innebär tåg en gång i timmen under en stor del av dagen.
Vingåker, Katrineholm, Flen: Fler helgavgångar till och från Stockholm
Det blir fler avgångar Vingåker – Katrineholm – Flen – Stockholm, främst på helger, från 5 till 8 i vardera riktningen. Det underlättar för sörmlänningar som exempelvis vill besöka Södertälje och Stockholm på helgerna och för stockholmare som reser till sina fritidshus i Sörmland. På vardagsmorgnar tillkommer en ny avgång hela vägen Hallsberg – Stockholm och tillbaka från Stockholm på eftermiddagen.

Örebro, Arboga: Fler avgångar inklusive supertidig morgontur mot Arlanda

Det blir fler Region Expressavgångar från Örebro och Arboga till och från Stockholm på vardagar, från 1 till 3, som förkortar restiden för dem som arbets- och studiependlar. Totalt ökar avgångarna mellan Örebro och Arboga från 8 till 13 på vardagar. Merparten av de nya avgångarna är genomgående till Stockholm, Arlanda och Uppsala. Även på morgonen blir det en ny tidig avgång från Örebro kl. 04.10, i syfte att kunna resa till Arlanda flygplats utan byten och vara där till kl. 06.30.

För mer information:
Presskontakt till Kristoffer Tamsons (M), ordförande Mälardalstrafik:
Emil Johansson, emil.e.johansson@sll.se 070-737 7633

Monica Johansson (S), vice ordförande Mälardalstrafik, Monica.Johansson@regionsormland.se
072- 219 88 91

För kompletterande faktaunderlag om de nya avgångarna:
Katarina Myrberg, pressansvarig Mälardalstrafik
katarina.myrberg@malardalstrafik.se 072-464 76 22

 


Relaterade Artiklar

Mälartågs dubbeldäckare väntar på avgång från depån.

Det här är Mälartåg

Mälartåg är en viktig del av den historiska satsningen för att förbättra den regionala tågtrafiken i Mälardalen.

Läs mer om Mälartåg
Mälartågs dubbeldäckare åker över sjön på en valvbro.

Om våra tåg

Mälartågs tågflotta består av dubbeldäckare och mindre regionaltåg.

Läs mer om våra moderna tåg
studenter som pratar ombord på tåget

Hitta rätt Movingo för dig

Vilken Movingo passar dig bäst? Ta hjälp av våra resescenarier.

Läs mer om Movingo