Cookie Consent by Free Privacy Policy website Sommartrafik 2023 | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Sommartider i trafiken från 19 juni

Från den 19 juni rullar Mälartåg i sommartrafik. Olika sträckor påverkas i olika omfattning, så det kan vara en god idé att hålla extra koll på tidtabellen.

Varje år gör vi ändringar i tågtrafiken på sommaren, när färre reser till följd av semestrar och skollov. I år går vi över i sommartidtabell under perioden 19 juni – 20 augusti.

På vissa avgångar har inställd tågtrafik ersatts med direktbussar det senaste halvåret till följd av rådande lokförarbrist. En del av dessa bussavgångar körs som vanligt i sommartidtabellen, medan en del gör sommaruppehåll 26 juni-6 augusti.

Nedan finns en kort sammanfattning om sommartrafiken per linje. Söker du en särskild avgång går du enklast in och söker din resa på malartag.se eller i Mälartågsappen.

Uppsala-Stockholm

Tågen körs i huvudsak som de brukar i sommartrafik, det vill säga varje timme via Arlanda och Knivsta där merparten går hela vägen till och från Eskilstuna - Arboga/Örebro. Insatstågen Uppsala-Stockholm via Märsta eller Arlanda, som kompletterar heltimmestrafiken på vardagar i högtrafik, körs inte under sommartrafiksperioden. 

Stockholm-Eskilstuna

Tågen körs i huvudsak i samma omfattning som under våren, det vill säga generell timmestrafik och vissa tider kompletteras med halvtimmestrafik, som dock är något färre under sommarperioden.

Örebro-Eskilstuna

Tågtrafiken körs i samma omfattning som under våren, en blandning av timmestrafik i högtrafik och varannan timme mellan Eskilstuna-Kungsör-Arboga. Dagtid på vardagar samt helgdagar vänder tågen som vanligt i Arboga och resenärer mellan Arboga och Örebro reser med SJ:s avgångar på Mälarbanan.  De kompletterande bussavgångarna Eskilstuna-Kungsör-Arboga på vardagar körs under hela sommarperioden. Den första morgonavgången Örebro/Arboga-Eskilstuna, som under våren körts med buss, körs däremot inte i sommartrafiken.

Uppsala-Gävle

Tågen går i princip varje timme, med några kompletterande halvtimmesavgångar på vardagar under morgon och eftermiddag.

Uppsala-Sala

Ingen förändring. Tågen kör en gång i timmen i högtrafik samt varannan timme övrig tid.

Sala-Västerås-Eskilstuna

Tågen kör varje timme på vardagar och varannan timme på helger, som de gjort under våren. De kompletterande direktbussarna Västerås-Eskilstuna på vardagar och helger gör sommaruppehåll 26 juni – 6 augusti.

Linköping-Norrköping-Katrineholm-Eskilstuna:

Tågen kör som de gjort under våren, det vill säga avgångar varje timme under stor del på vardagar och varannan timme övrig tid. Den första morgonavgången Katrineholm-Norrköping och tillbaka, som körs med buss, gör sommaruppehåll 26 juni – 6 augusti.

Hallsberg-Katrineholm-Stockholm

Ingen förändring. Samma avgångar körs som vanligt under sommarperioden – avgångar varje timme i högtrafik och varannan timme övrig tid.

Norrköping-Nyköping-Stockholm

Samma tågavgångar körs som under våren. Det innebär timmestrafik på vardagar i högtrafik Norrköping-Nyköping-Stockholm, timmestrafik Nyköping-Stockholm generellt på vardagar och varannan timme helger, varannan timme Norrköping-Nyköping delar av vardagarna samt helger. Den första morgonavgången på vardagar mellan Nyköping-Norrköping fortsätter även under sommartidtabellen att köras med buss. Därutöver körs en buss på kvällen mellan Norrköping-Nyköping, övriga bussar mellan Nyköping-Norrköping respektive Nyköping-Södertälje körs inte under sommartidtabellen.