Cookie Consent by Free Privacy Policy website Leila vill inspirera andra | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Leila vill inspirera andra

Sedan 20 år tillbaka är Leila Lindholm en av våra mest kända matprofiler. Hon har bakat sig in i det svenska folkets hjärtan. Med Mariefred som bas driver hon annorlunda köksbutiker, skriver kok- och inredningsböcker och lagar mat i tv. Hennes kall är alltid detsamma − att inspirera andra.

– Åren går så fort. Det har varit och är fantastiskt att det jag gör är så uppskattat. Det bästa är kontakten med människor, som berättar att de lagat och tycker om min mat. Leila Lindholm bjuder in oss i den 400m2 stora ljusblå trävillan i Mariefred. För 100 år sedan byggdes huset av den berömde arkitekten Ragnar Östberg (mannen bakom Stadshuset i Stockholm) till den lokala länsveterinären. Mariefred var då främst ett sommarnöje för välbeställda stockholmare som kom med ångbåten över sjön. Men det var för 15 år sedan som Leila, livspartnern Mårten Elensky och de två barnen lämnade Söder och Stockholm för småstadsidyllen med historiska anor vid Mälarens strand.

 

Jag upptäckte först Mariefred när jag gjorde ett matreportage på temat ”Swedish Christmas” för Storbritanniens största mattidning Delicious och vi fotade i min kompis sekelskifteshus.

Min tv-serie Leila bakar spelades också in i ett orangeri här. Vi skaffade oss också ett sommarställe utanför Åkers styckebruk innan husköpet. Mariefred är en charmig stad med värme, full av kreativa människor och entreprenörer, säger Leila. Den pampiga trävillan med en frodig trädgård var dock naggad av tidens tand. Steg för steg, skrymsle för skrymsle, har de under åren renoverat huset och skapat en hemtrevlig och generös miljö, där Leilas kreativa ådra och passion för inredning fått styra. Men hon viftar bort frågan om hur hon hunnit och orkat, parallellt med ett jobb som matinspiratör och entreprenör. –Vi har gjort som alla andra småbarnsföräldrar som jonglerat renovering, karriär och småttingar på samma gång. Huset är ett livsprojekt, inget unikt för oss. Vi är många som lägger väldigt mycket tid och kraft på att skapa ett hem att tycka om, och det tycker jag är underbart och positivt!

 

Leila delar sin tid mellan Mariefred och lägenheten som är kvar i Stockholm. Närheten till huvudstaden är viktig, eftersom en av Leilas fyra köksbutiker i kedjan Leila's General Store ligger i Mood-gallerian. Ibland blir det Mälartåg (Mårten har järnkoll på restiden från Läggesta, 41 minuter), men oftare bil eftersom det är köksoch inredningsprodukter från lagret i Strängnäs som ska forslas med. Leila Lindholms fysiska köksbutiker finns även i Strängnäs, Mariefred och sommartid på Gotland, men störst är försäljningen via e-handel. Till detta kommer bland annat produktion av kok- och inredningsböcker på det egna förlaget, mässor och gästspel i tv. Var kommer då denna obändiga entreprenörsanda från? –Från den inre glöden, som väl alla entreprenörer har gemensamt, man lever och andas det man brinner för. Det i kombination med att jag haft en uppväxt med mycket kärlek. Men jag är ingen curlad unge. Jag förstod tidigt att om jag vill ha eller bygga upp något, så är det upp till mig själv, säger hon. Intresset för butiker kan spåras till en väldigt ung Leila, som startade sin första butik i en stor flyttkartong hon skurit ut fönster ur. I ”butiken” sålde hon kolor för 1 krona som hon köpt för 50 öre. Hon ler åt minnet. –Fast mina butiker i dag är inga traditionella köksbutiker. Jag har velat bygga världar, som inspirerar med produkter du inte hittar någon annanstans. De är destinationsbutiker, vi har till exempel väldigt många finska turister och utlandssvenskar som kunder i Stockholm och på somrarna har vi många återkommande kunder som är ute med husbilen och alltid svänger förbi butiken i Strängnäs eller Mariefred.

 

Hon slog igenom och blev Leila med det matintresserade svenska folket på 2000-talet och framåt genom egna tv-serier som Leilas mat, Leila bakar och Leila på landet. Senast såg vi henne i SVT:s Vilda kockar där sex kändiskockar tävlade i matlagning över öppen eld. Men roligast är matlagningen tillsammans med andra som gillar att laga mat. –Det behöver inte vara proffskockar. Det bästa är att laga mat med kompisar som är roade av matlagning, vi lär av varandra och inspirerar varandra så vi lyfter matlagningen tillsammans. Nu har höstmörkret lagt sig över Sörmland och Mariefred. När Leila ställer sig vid spisen blir det värmande, rustika grytor eller soppor, gärna kött eller fisk som tillagas i ugnen med potatis och rotsaker, eller favoriten tagine, marockansk gryta. Sedan är det inte långt till jul. Redan i november plockar hon fram brödkaveln. Det blir lussekatter, kolor, kakor och julgodis. Men hon är inget stort fan av julbord före julafton, så julmat lagas det bara på själva dopparedagen. Och hennes bästa matlagningstips till jul är tydligt och enkelt, om än en smula oväntat – varken ett avancerat recept på inlagd sill eller gravad lax. –Gör julmaten så enkel som möjligt, slå inte knut på dig själv. Det viktigaste för familjen är att du inte är ett sönderstressat psykvrak på julafton.


Relaterade Artiklar

Bagaren Johan Sörberg i sitt bageri

Brödmagi i Sörmlandsskogen

Bagarmästaren och tv-profilen Johan Sörberg driver gårdsbageriet Svart/Verkstan.

Kliv in i bageriet och läs reportaget
image

Vintervandra i Mälardalen

Klä dig efter väder och bege dig ut i naturen. Vi tipsar om vandringsvänliga resmål i Mälardalen, med tåget som del av resan.

Ta mig till vandringstipsen
Människor promenerar i solen längs en å som rinner genom Trosa

Klimatsmarta utflykter i Mälardalen

Det finns mängder av aktiviteter och utflyktsmål runt om i Mälardalen med fokus på miljö och hållbarhet. Vi har samlat några smultronställen som hjälper oss bidra till en mer hållbar konsumtion och en grönare planet.

Till våra hållbara tips