Cookie Consent by Free Privacy Policy website Över stock och sten i Bergslagen | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Över stock och sten i Bergslagen

Bergslagen är ett eldorado för mountainbikecykling. Sveriges ledtätaste och största sammanhängande MTB-område med Örebro eller Hallsberg som nav är ett perfekt sommaräventyr för dig som semestrar på hemmaplan.

Strax väster om Mälardalen tar Bergslagen vid. Vildvuxna skogar, tusentals sjöar och bäckar och förstås bergen. De la grunden till de rikedomar som hämtats i området under hundratals år. De stigar och vägar som en gång gick mellan otaliga gruvor och hyttor har idag fått ett nytt syfte - som landets ledtätaste och största sammanhängande MTB-område. Den rika naturen som en gång levererade råvarorna till järnindustrin lockar idag tiotusentals cyklister varje år.  

– Förra sommaren exploderade intresset för MTB. På till exempel mountainbikelederna i Hjulsjö ökade antalet cyklisterna med 160 procent. Det känns fantastiskt roligt, säger Simon Tullstedt, projektledare för Bergslagen Cycling.  

Bergslagen Cycling samlar MTB-områden i Örebro län från Kopparberg i norr till Tiveden i söder. På deras sajt Bergslagencycling.se finns allt från ledbeskrivningar till cykelvänliga boenden på en mobilvänlig karta. Här hittar du även leder för landsvägscykling, downhill och leisurecykling. 

En barnfamilj på cyklar spanar ut över en sjö.

Upptäck naturen på cykeln. Foto: Bergslagen Cycling 

Och kom ihåg: MTB-cykling behöver inte betyda hisnande färder över stock och sten. 

–  Det finns många snälla leder där du cyklar på grusvägar, men där du kan göra avstickare om det dyker upp en fin skogsstig som du vill utforska närmare. Det är det som är häftigt med MTB, att du kan ta dig fram överallt i skogen, säger han.  


Relaterade Artiklar

Människor promenerar i solen längs en å som rinner genom Trosa

Klimatsmarta utflykter i Mälardalen

Det finns mängder av aktiviteter och utflyktsmål runt om i Mälardalen med fokus på miljö och hållbarhet. Vi har samlat några smultronställen som hjälper oss bidra till en mer hållbar konsumtion och en grönare planet.

Till våra hållbara tips
En istäckt sjö vid soluppgång med en ensam långfärdsskriskoåkare

Njut av vintern – Tips på härliga utflykter i Stockholm-Mälardalen

Låt inte vintermörkret få dig att stanna hemma i soffan. Ute väntar underbara vinterutflykter runt om i Stockholm - Mälardalen.

Upptäck vintern i Mälardalen
Vindskydd vid Marmorbruket med utsikt över vattnet

Vår i vindskydd

Testa själv att sova i vindskydd. Här kommer fyra tips på vackra platser i Mälardalens magiska natur.

Till tipsen