Cookie Consent by Free Privacy Policy website Stadsvandringar | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Från pirr till peruker

Varför inte lära dig lite mer om staden du befinner dig i? När våren lyser upp tillvaron börjar tiden för stadsvandringar. Här är ett axplock av hur du kan bli lite mer allmänbildad och få både spänning och insidertips på köpet.

Deckarspänning i Norrköping

Du kan förstås strosa omkring planlöst i Norrköping, väja för en gul spårvagn och vila ögonen på de häftiga gamla industribyggnaderna vid Motala ström. Eller så prickar du in en deckarvandring i Emelie Schepps fotspår, och får besöka mörka gränder och skumma platser, där det skett otäcka saker – i alla fall i böckernas värd.

Under cirka två kilometers guidad vandring får du en inblick i huvudkaraktären Jana Berzelius Norrköping och dessutom kunskap om stadens unika industrihistoria på köpet. Emelie Schepp blev utsedd till Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018, och hennes böcker har sålt i över tre miljoner exemplar världen över. Den hugade läsaren kommer säkert att känna igen sig både i platserna och mordhistorierna.

För manuset står Peter Kristensson som också är guide på deckarvandringarna, som görs i samarbete med Emelie Schepp. Vandringarna drar igång i april.

Mer info: visit.norrkoping.se, klingsbergsforlag.se/deckarvandring-i-emelie-schepps-fotspar/ 

personer på stadsvandring i Norrköping

Cykla genom natur och kultur i Eskilstuna

Stadsvandringar behöver inte alltid vandras. För längre sträckor passar trots allt cykeln betydligt bättre, för att hinna se så mycket som möjligt. I Eskilstuna finns en cykelguidning som tar dig från stadens centrala delar till den över 700 år gamla kulturstaden Torshälla. Ni börjar i Rothoffsparken, som är lite av en botanisk trädgård, och följer sedan Eskilstunaån, under ledning av guiden Giselle Emmoth, som kombinerar sekelskiftesklädsel med cykelhjälm. Här trampar ni förbi både industrihistoria och våtmarker, passerar de 200-åriga ekarna i Ekbackens naturreservat, och får höra allt om omgivningarna längs vägen. Väl framme vid Byxhörnan i Torshälla, där stadens män filosoferade i början av 1900-talet, väntar en utsikt över Tors bockar och Holmberget. För att göra turen behöver du boka på nätet.

Mer info: visiteskilstuna.se

överblick över Torshälla

xor och bödlar i Gävle

Horribla blasfemier: häxor,vattenprov och Guds vrede! Så heter en av Gävles absolut populäraste stadsvandringar, där du färdas tillbaka 400 år i tiden och får ta del av några av de historier som berättas på Sveriges Fängelsemuseum, som ligger just här.

Desirée Kjellberg guidar dig genom en brott- och straffhistoria med hisnande berättelser om vad som klassades som brottsligt under 1600-talet, och hur straffet kunde se ut. Med start utanför Trefaldighets Kyrka, som byggdes på 1600-talet, faller det sig naturligt att börja prata om den tidens rädsla för guds vrede, och inte minst – djävulens grepp och häxornas kraft. För det var väl just rädslor som gjorde att så mycket ansågs farligt och straffbart under denna dramatiska tid.

Hör om den 19-årige gymnasieeleven som blev avrättad för att han kallade Jesus för horunge och om mannen från Hälsingland som fick tungan avskuren av bödeln i Gävle för att han svurit. Vad han sa? Det får du veta om du hänger med på någon av de två stadsvandringarna som hålls i början av juni. Helt gratis dessutom! Skulle du inte ha vägarna förbi just då finns många andra stadsvandringar på schemat.

Mer info: gavle.se/stadsvandringar

närbild på en bödelsyxa

Högt i tak i Uppsala

Få saker slår en bra utsikt, och går det att kombinera med ståtlig arkitektur, spännande historia och ett fladdrande pirr i magen – ja, då är det väl ännu bättre? Under de populära takvandringarna på Uppsala slott börjar du med en titt in i tornrummets vackra kupol, med byggkonst från 1700-talet där historien verkligen sitter i de metertjocka väggarna. Det är också här som guiderna från Go Adventure ser till att du får på dig säkerhetsutrustningen på rätt sätt, för att göra dig redo för en kittlande promenad högt över staden. Medan du tar dig fram på taket får du veta mer om slottets hemligheter, och förstås de kända historiska händelser som utspelats just här. Och skulle du av någon anledning tröttna på Sturemorden och Kristinas abdikering så kan du bara låta blicken zooma ut över Uppsalas takåsar och ta in vyerna med ögon och kamera.

Mer info: goadventure.se 

Person som fotar med sin mobiltelefon på taket under en stadsvandring i Uppsala

Hantverksvandringar i Gamla stan

Är du typen som gärna vill komma in bakom kulisserna? Som liksom vill veta hur det går till, egentligen, när en skomakare blir vid sin läst eller hur man skapar ett riktigt bra skägg till teatern? Då kan det vara just du som ska boka in en hantverksvandring i Gamla stan i Stockholm. Här finns mängder av duktiga hantverkare – allt från silversmeder och bagare, till violintillverkare och perukmakare. Några av dem är med på den rullande listan av hantverkare som går att besöka i sällskap av guiden Maria Lindberg Howard.

Under cirka två timmar får du besöka tre hantverkare som visar dig in i deras värld och berättar hur de jobbar. Men för att kunna genomföra turen behövs en liten grupp på upp till 12 personer. Kanske är det kollegorna, kompisgänget eller tjocka släkten som bokar in sig på studiebesöket, som förstås kantas av historier från Gamla stan när ni vandrar genom dess gränder.

Mer info: hantverksvandringar.se

En måttbeställd randsyddsko under tillverkning.

Biskopar och bordeller i Västerås

Ska man berätta om hur det var förr i tiden, då ska man också vara klädd som man var då. Det tycker i alla fall guiden Nina Deila, som arrangerar stadsvandringar i Västerås under namnet Deila och Dåtiden, året om. Därför ses hon oftast i sekelskiftesklänningar, och hatt på huvudet, när hon tar med grupper i Västerås olika stadsdelar. Kanske vill du veta hur arkitekten Erik Hahr och hans byggnader präglat staden, eller följa Svartån på cykel och dyka ner i historier om hur malmen fraktades vattenvägen på stans ”navelsträng”. Eller lära känna det där gamla ångkraftverket, som var vida känt och beundrat, och avsluta med ett besök i det bevarade pannkontrollrummet? Det finns nämligen bevarat på Steam Hotel.

I Västerås äldsta bevarade bostadskvarter, Kyrkbacken, får du möta både den nitiske biskopen Rudbeckius och Lång-Brita med bordellen. Så håll i hatten och spetsa öronen under historiens vingslag!

Mer info: deilaochdatiden.se

kvinna utklädd i medeltida kläder

Träffa en local i Strängnäs

Om du kommer till Strängnäs och inte vet vart du ska ta vägen behöver du inte känna dig bortkommen. Åtminstone inte om du har bokat en så kalla Greeter i förväg. En Greeter är helt enkelt en helt vanlig strängnäsbo som tagit sig an uppgiften att guida nykomlingar en stund i stan – alldeles gratis! Här har du alltså chansen till insidertips från folk som vet vad de talar om, vare sig det gäller bästa restaurangerna och fiken, eller finaste promenadstråken. Säkert kan du få dig lite lokal historia till livs också, både från Gustav Vasas tid (det var ju nämligen här i Strängnäs domkyrka, som han kröntes till kung 1526) och mer nutida historier från den lilla staden vid Mälarens södra strand.

Grejen med Greeters är nämligen att de vill ge sitt perspektiv och få besökaren att upptäcka delar av Strängnäs de kanske annars inte skulle uppleva. För att boka din Greeter går du in på Strängnäs kommuns hemsida och klickar dig fram till bokningsformuläret.

Mer info: strangnas.se

personer på stadsvandring i Västerås