Cookie Consent by Free Privacy Policy website Övervåningar på dubbeldäckarna öppnas igen | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Övervåningar på tågen öppnas igen

Med start på torsdagkvällen och successivt under natten mot fredag 8 december öppnas övervåningarna på våra dubbeldäckare åter upp för dig som reser. Säkerhetsutredningen som tillsattes har konstaterat att ingen säkerhetsrisk råder.

Resultatet av säkerhetsutredningen gör att avspärrningarna av sittplatserna på övervåningarna kan hävas omgående och alla sittplatser är fria att använda för dig som reser med oss.

Säkerheten är vår högsta prioritet och utredningen har skett skyndsamt och noggrant. Vi är tacksamma för det tålamod och förståelse som ni resenärer visat under den gångna veckan. Vi vet att det har varit väldigt trångt på vissa avgångar.

Övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare spärrades av den 1 december. Orsaken var ett tekniskt fel som påverkat ett fordon genom mindre skador på taket – där det blev ett strömöverslag mellan kontaktledningen och tågets yttertak. Det har inte förekommit någon risk för att få kontakt med ström, eftersom vagnskorgen är jordad. Säkerheten är vår högsta prioritet och MTR som är säkerhetsansvariga bedömde därför att händelserna skulle utredas, vilket nu skett.

Utredningen, som bedrivits av MTR i nära samarbete med fordonsägaren Transitio, Mälardalstrafik och Trafikverket, samt i samråd med extern expertis, har kunnat fastställa att det inte föreligger något fel på själva fordonen. I stället har skadorna som uppkommit skett på två specifika platser vid Stockholms Central. Det har varit ett mindre avstånd än standard mellan tågtaket och en kontaktledning till följd av att plattformshöjden behövt anpassas av tillgänglighetsskäl. Avståndet mellan kontaktledning och tågtak är nu åtgärdat av Trafikverket och ingen säkerhetsrisk råder.

Det finns inga andra motsvarande platser i Mälartågs trafiknät där det förekommer risk för liknande skador. Parallellt med utredningen har även en besiktning av tågflottan skett i syfte att säkerställa att det inte finns fler oupptäckta skador.

 

 


Relaterade Artiklar

image

Fortsatt stängda övervåningar

Utredningen av det tekniska felet fortsätter skyndsamt, med er resenärers säkerhet som högsta prioritet.

Läs mer om aktuellt läge och vad vi gör.
Resenärer tittar på det inkommande tåget på perrongen

Teknisk utredning begränsar antalet sittplatser

Ett tekniskt fel som påverkar Mälartågs dubbeldäckare har identifierats. Då felet hänger samman med tågens tak innebär det att sittkapaciteten på övervåningen begränsas under en period med start fredag den 1 december.

Läs mer